Zadarski prikaz knjige Mile Pešorde

U četvrtak 23. lipnja u dvorani Ogranka Matice hrvatske u Zadru  prikazana je knjiga Mile Pešorde:  Sloboda, mir meju nami – Eurogledi. O knjizi su govorili:  Vjekoslav Ćosić i autor knjige, a voditelj je bio Luka Knez.

 

 

Njegovi tekstovi-kolumne svojom kratkoćom multidisciplinarno razlažu i sintetički uokviruju jednu posebnu temu koja je bitna za dubinsko razumijevanje hrvatske društvene zbilje.  Svaka pojedinačna tema obrađena je u dijakronijskoj vertikali koja pokazuje da svaka društvena aktualnost ima svoje neizostavne složene korijene u prošlosti i da će razumijevanje i odnos prema prošlosti i sadašnjosti nužno utjecati na budućnost.  Na taj se način uviđa  slučajna ili pak ne  zabluda onih koji pozivaju na zaboravljanje prošlosti što se može čuti u suvremenom hrvatskom javnom prostoru.

241  tekst međusobno je isprepleten na niz različitih načina i razina, koji omogućuju cjelovitije – šire i dublje – uvide u vremensku, prostornu i tematsku hrvatsku zbilju, s kojima se rijetko susrećemo u, uglavnom krivotvorenim, prikazima s kojima je pretežito ispunjen javni govor u Hrvatskoj.

Mile Pešorda obaviješten je intelektualac bogata životna iskustva, angažiran pisac izbrušena stila, odnjegovana hrvatskoga jezika i sintakse svojih u mnogome aktualnih rečenica, deklarirani vjernik koji zaziva na svakoga temeljne kršćanske vrjednote i tradicijske zasade katoličkoga svjetonazora i odgoja, napisao je jedan recenzent knjige “Sloboda, mir meju nami – Eurogledi”, o Pešordi.