Prikazana knjiga Josipa Laće: “Suputnici i usputnici”

Ogranci Matice hrvatske u Skradinu i Zadru,  u dvorani Ogranka Matice hrvatske u Zadru, 18. su svibnja prikazali knjigu Josipa Laće: “Suputnici i usputnici”. O knjizi su govorili: dr. sc. Radomir Jurić, predsjednik Ogranka Matice hrvatske u Zadru, dr. sc. Marinko Šišak, urednik knjige i predsjednik Ogranka Matice hrvatske u Skradinu,  te Josip Laća, autor. Knjigu je objavio Ogranak Matice hrvatske u Skradinu.

Josip Laća rođen je u Dubravicama. Diplomirao je Filozofskom fakultetu u Zadru, hrvatski jezik i povijest umjetnosti. U književnosti se javlja sredinom sedamdesetog godina pričama za djecu. Knjigu “Suputnici i usputnici” s podnaslovom “Putovanja i druženja s hrvatskim književnicima za djecu i odrasle”, najbolje objašnjava upravo podnaslov. Autor je kao službenik velike nakladničke kuće “Mladost” i njezina kluba prijatelja knjige od 1975. do 1985. organizirao na stotine književnih susreta s hrvatskim piscima, ponajprije u osnovnim školama.  Radomir Jurić, kao domaćin je pozdravio skradinske goste te je naglasio kako je i on jedan od “usputnika” iz ove knjige jer Laća opisuje njihov zajednički susret s Cesarićem.

Marinko Šišak  izdvojio je elemente naracije koja ima dokumentarno utemeljenje, zanimljivost i literarnu vrijednost. Knjiga sadrži anegdote i pripovijesti.  Dok je autor bio zaposlenik nakladničke kuće “Mladost” svojim je automobilom  prevozio pisce djela iz lektire po školama. U tom vremenu knjige su se puno kupovale, knjiga je bila bitan informacijski medij, vrlo važan tip socijalne komunikacije. Nakladnička kuća “Mladost”  imala je ogromnu produkciju i važnost. Propala je 90- ih godina i sada su njene prostore preuzele trgovine modne odjeće. Zapisi iz knjige temelje se na silnoj Laćinoj memoriji, zapamćeni su i vjerno preneseni čak i dijalozi. Zamisao za pisanje knjige prva je dala  Anđelka Martić, a izravan poticaj pokretanje časopisa “Književnost i dijete”, u kojem je od prvoga do zadnjega broja objavljivao svoja prisjećanja na putovanja ili samo druženja sa S. Škrinjarić, G. Krklecom, V. Stahuljak, R. Zvrkom, B. Pavlovićem, N. Pulićem, S. Jakševcem, S. Femenićem, N. Iveljić, I. Ivancem, D. Tadijanovićem, D. Cesarićem, urednicom Anom Kulušić, D. Oblakom, D. Horvatićem, J. Horvatom, I. Kušanom, Z. Milčecom, Z. Balogom i P. Kanižajem i dr. Na kraju se okupljenima obratio autor, prisjetivši se svog studiranja i boravaka u Zadru, pročitao je nekoliko priča koje su vezane za susrete s književnicima u Zadru i zadarskoj okolici.