Preminuo književnik Ante Marko Šarunić

U ponedjeljak 24. lipnja preminuo je zadarski novinar i književnik Ante Marko Šarunić. Ante Marko Šarunić rođen je 1942. godine u Brguljama na otoku Molatu. Potječe iz obitelji pomoraca. Osmogodišnju je školu završio u Brguljama i Molatu, a srednju školu u Opatiji. U Zadru živi od 1962. godine gdje na Pedagoškoj akademiji završava studij hrvatskoga jezika i književnosti.

Od 1962. do 1964. godine zaposlen je u Tankerskoj plovidbi, a 1965. zapošljava se u zadarskom ugostiteljskom poduzeću “Jadera”. Od 1972. radi u  poduzeću “Punta skala”. Novinarstvom se bavio dugi niz godina (radio je na Radio Zadru, u Narodnom listu, Zadarskom listu i Slobodnoj Dalmaciji). Pisanje pjesama na izvornom čakavskom brguljskom govoru započeo je šezdesetih godina. Objavio je zbirke pjesama: “Školj va sarcu i na zajiku” (Ogranak Matice hrvatske u Zadru, 1997. g.) i “Va kamiku školja” (Ogranak Matice hrvatske u Zadru, 2011. g-). Pjesme na brguljskom govoru objavljivao je i u časopisu “Zadarska smotra”. Bio je dugogodišnji  suradnik Matičine jezikoslovno-književne manifestacije “Domaća rič”.
Zahvalan sam Bogu što se rodih na školju, zahvalan svojem ocu i majci što me othraniše i odgojiše onako kako su mislili da je najbolje. Nadam se da ih nisam iznevjerio. ( Iz autorove uvodne riječi iz zbirke “Školj va sarcu i na zajiku”). U svom djelu Šarunić se iskazuje kao stvaratelj kojem je sva domaća starina draga srcu (…). Šarunić je izrazito tradicionalni pjesnik, sav obuzet djetinjstvom i ognjištem, čvrsto vezan za zemlju, obožavatelj svega brguljskoga (iz ocjene prof. dr. Josipa Lisca, zbirka “Školj va sarcu i na zajiku”).
Ante Marko Šarunić bit će pokopan na mjesnom groblju u Brguljama, u srijedu 26. lipnja.
Počivao u miru Božjem!
A. M. Šarunić