Dr. sc. Radomir Jurić održao predavanje u Cetinju: “Zadar-kulturni dragulj na dlanu”

Ovih je dana, u organizaciji Narodnog muzeja Crne Gore i u suorganizaciji Ministarstva kulture  Crne Gore u Cetinju, predsjednik našega Ogranka dr. sc. Radomir Jurić održao predavanje Zadar- kulturni dragulj na dlanu.  Predavanje je upriličeno u povodu Dana europske baštine, a održano je u crnogorskoj galeriji umjetnosti Milorad Dado Đurić, u Cetinju.

Prof. Jurić je izlagao o raznim kulturno-povijesnim spomenicima u povijesnoj jezgri našega grada, od prapovijesti do suvremenog doba (Liburni, Rimljani, Bizant, Srednji vijek, Sakralna umjetnost po stilovima, Mlečani, preko Ranog novog vijeka… do Morskih orgulja i Pozdrava suncu).

Naglasak je dat na zadarske muzeje s širim predstavljanjima. Nazočnoj publici prof. Jurića predstavila je dr. sc. Anastazija Miranović, direktorica Narodnog muzeja Crne Gore. Radi poštivanja epidemioloških mjera (covid 19) bio je ograničen broj slušatelja. Isti su s velikim zanimanjem i pozornošću pratili ovo predavanje popraćeno brojnim ilustracijama.

Posebice je istaknuta veza između Cetinja i Zadra u osobi slikara Božidara Đurića, koji je desetljećima djelovao u Zadru. Tu je i umro te na zadarskom Gradskom groblju počiva u miru. On je rođeni brat poznatog crnogorskog slikara međunarodnog ugleda, Dade Đurića, čije ime nosi spomenuta crnogorska galerija umjetnosti u Cetinju.

 

Predavanju je nazočio i mr. sc. Veseljko Grubišić, veleposlanik Republike Hrvatske u Crnoj Gori, sa svojim suradnicima. Bila je to velika čast Organizatorima i profesoru Juriću.

Kao što je poznato Cetinje je crnogorska povijesna prijestolnica ili kako kažu Crnogorci prijestonica.