Svečana proslava 180. obljetnice MH u HNK

U povodu 180. obljetnice utemeljenja Matice hrvatske, pod pokroviteljstvom Vlade Republike Hrvatske, u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu, 13. lipnja održana je svečana proslava.
Velikom broju nazočnih prigodnim govorima obratili su se predsjednik Matice hrvatske Miro Gavran i predsjednik Vlade Andrej Plenković a program je nastavljen interpretacijama hrvatskih pjesnika u izvedbi dramskih umjetnika Roberta Kurbaše i Zlatka Ožbolta.
Dramski umjetnik Goran Grgić nastupio je u ulozi prvoga predsjednika Matice hrvatske, grofa Janka Draškovića, nakon čega je emitiran film Kratko filmsko putovanje kroz povijest MH.


U ime Ogranka Matice hrvatske u Zadru velikoj su svečanosti nazočili predsjednik Radomir Jurić, članovi predsjedništva: Božo Došen, Josip Lisac i Miljenko Dujela, te poslovna tajnica Anica Serdarević, a u ime Sveučilišta u Zadru svečanosti je nazočila Nedjeljka Balić Nižić.

Još jednom je istaknuta važna misija ove najstarije kulturne institucije u očuvanju, njegovanju i zaštiti svega što čini hrvatski identitet a osobito, što je i u ovoj prigodi istaknuto, hrvatskoga jezika.