U OGRANKU PREMJERNO PRIKAZIVANJE FILMA LUKE KLAPANA: “RESTAURATOR” U ZADRU

U dvorani Ogranka Matice hrvatske u Zadru, u srijedu 14. prosinca prikazan je kratki film Luke Klapana Restaurator. Okupljene je u ime organizatora događanja, Ogranka Matice hrvatske u Zadru i Jedine solucije, udruge za audiovizualnu umjetnost, pozdravio dr. sc. Radomir Jurić, predsjednik Ogranka. Dokumentarni filmovi u produkciji Jedine solucije nastaju od 2019. godine. Ona je od 2020. godine jedna od članica Hrvatskog filmskog saveza i pridružena članica Zajednice tehničke kulture Zadarske županije. Njezin osnivač je gospodin Luka Klapan, autor filma Restaurator. Film Restaurator snimljen je 2021. godine a traje 15 minuta. Govori nam o gospodinu Božidaru Vidakoviću i njegovu djelu. U filmu sudjeluje još i gospođa Marija Medić. Ovo je premjerno prikazivanje filma u Zadru. Okupljenima se obratio i autor filma gospodin Luka Klapan. Istaknuo je kako se ideja za snimanje filma rodila nakon što je osobno upoznao gospodina Božidara, povratnika, svestranog čovjeka, koji mu je u razgovorima o sebi pružao dosta zanimljivih informacija iz različitih etapa svoga životnog puta. U daleki svit Božidar zaputio se davne 1968. godine, skrasivši se u New Yorku. Nakon nekog vremena, radi svoje iznimne darovitosti zaposlio se u talijanskoj tvrtci D’Ambrozio Art Studio, koja se isključivo bavila, a i sada se bavi, restauriranjem sakralne baštine.
Osobito ga je zainteresirala njegova angažiranost oko restauriranja svetačkih kipova i drugih liturgijskih predmeta u ovdašnjim crkvama, a nakon izvjesnog vremena i poznanstva s njim, želio je i sam sudjelovati i promatrati njegov rad te filmski ga dokumentirati.
Osobna kreativnost gospodina Vidakovića, vještina i znanje koju je razvio i koju danas živi na ovom prostoru, prepoznati su i postali su važan čimbenik jer gospodin Vidaković obnavlja i restaurira crkvene predmete, koji spadaju u dio bogate tradicijske baštine ove regije.
Pozitivne reakcije i komentari publike nakon prikazivanja, posvjedočili su da se i Restaurator može svrstati u niz Klapanovih uspješnih kratkih filmskih uradaka.